ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο παρελθόν βιώσαμε πολλές αποτυχημένες εκπαιδευτικές "μεταρρυθμίσεις". Η επερχόμενη "Αναβάθμιση" - "Πρώτα ο Μαθητής", όπως αναφέρεται, θα αφορά και το "Νέο Σχολείο" - "Τεχνολογικό Λύκειο" της πολύπαθης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Τ.Ε.Ε., σχεδιάζεται δε με "πρωταγωνιστή" και "κυρίαρχο" τον εκπαιδευτικό, σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο για την "Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση ...".

Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ επαναλειτούργησε και δραστηριοποιείται με σκοπό την καταγραφή των σχετικών τοπικών, σε επίπεδο νομού, ιδιαιτεροτήτων και την επίλυση των εδώ συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά και τη δημιουργία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.) σε επίπεδο επικράτειας, αυτού του μετώπου που όχι μόνο θα αποκρούσει την πολύπλευρη και πρωτόγνωρη επίθεση σε εργασιακό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, μισθολογικό και όλα τα άλλα δικαιώματα - κεκτημένα με αγώνες των εκπαιδευτικών, αλλά και θα στοχεύει στη διασφάλιση μιας Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης που έχει ανάγκη και χρειάζεται ο τόπος, αξίζει στον Έλληνα πολίτη και τιμά την Ελληνική κοινωνία.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ ¨ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ¨

Ε.Λ.Τ.Ε.Ε.  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΗΣ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ                                      Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ 16/11/2011
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ                                                 Αριθμ. Πρωτ.: 151
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: ΕΠΑ.Λ.-ΕΠΑ.Σ.-Σ.Ε.Κ. Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
                       ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3
                       632 00 ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ
ΤΗΛ: 6977456957 & 6976288325
E-mail : elteechal@oltee.gr                             ΠΡΟΣ:   ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
Site : http://elteechal.blogspot.com                         ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ

ΘΕΜΑ: « ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ »

            Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει και του κοινωνικού ρόλου που καλείται να επιτελέσει, οργάνωσε και υλοποιεί τη δράση με τίτλο «Εκπαίδευση με Ποδήλατο» που κορυφώνεται με την πραγματοποίηση ποδηλατικών περιπάτων εκπαιδευτικών – μαθητών και λοιπών πολιτών (Τετάρτες 03:00μμ και Κυριακές 11:00πμ, καιρού επιτρέποντος), στο πνεύμα δημιουργίας - καλλιέργειας και ανάπτυξης των σχέσεων, κατ’ αρχήν, του σχολείου με την κοινωνία.
Στόχο αποτελεί η συνύπαρξη εκπαιδευτικών και μαθητών εκτός σχολείου, για τη μεταξύ των σύσφιξη σχέσεων με την από κοινού κοινωνική δραστηριοποίησή τους. Ειδικός στόχος είναι η προώθηση του ποδηλάτου σαν, οικονομικού μέσου μετακίνησης, μέσου άθλησης, συντήρησης - διατήρησης καλής φυσικής κατάστασης – ψυχικής υγείας και μέσου διασκέδασης – ψυχαγωγίας αναπτύσσοντας παράλληλα την ιδιαίτερη σχέση και επαφή με το περιβάλλον προς το οποίο είναι έξοχα φιλικό. Ακόμη, η πρόκληση – δημιουργία ποδηλατικής κυκλοφοριακής συνείδησης μέσα από στοχευόμενα μηνύματα και πρακτικές προς τους οδηγούς των λοιπών τροχοφόρων. Απώτερος σκοπός, με τη χρήση του ποδηλάτου, ορίσθηκε ο εκπολιτισμός – εξανθρωπισμός μέσα από τη ρύθμιση – επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, τη μείωση της ρύπανσης, την καλλιέργεια του σεβασμού προς το περιβάλλον και γενικά τη μετατροπή της πόλης σ’ ένα φιλόξενο τουριστικό, εμπορικό, πολιτιστικό, δημιουργικό καταφύγιο – κέντρο εξυπηρέτησης των πολιτών. Φυσικά αυτό θα καταστεί εφικτό μόνο μέσα και από άλλες παράλληλες ρυθμίσεις όπως πεζοδρομήσεις, δημιουργία κατάλληλων - επαρκών χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων κλπ.
Στην κατεύθυνση αυτή, ξεκινώντας από την έδρα μας τα Ν. Μουδανιά που είναι και έδρα του Δήμου Νέας Προποντίδας αλλά και η πόλη που στεγάζεται κατά βάση η πλειονότητα των Κοινωνικών Υπηρεσιών, προγραμματίσθηκαν και πραγματοποιούνται ενέργειες όπως:
Σε επαφή με τις Δ/νσεις των σχολείων Δ/θμιας Εκπ/σης, θα επιδιωχθεί στη συνέχεια και Π/θμιας Εκπ/σης, εξετάζεται η δυνατότητα εγκατάστασης θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων εντός των σχολικών αυλόγυρων και σε χώρους με σχετική ασφάλεια και επιτήρηση. Επ’ αυτού ενημερώθηκαν σχετικά οι Προϊστάμενοι των Γραφείων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης και οι Δ/ντές των Σχολικών Μονάδων Δ/θμιας Εκπ/σης στα Ν. Μουδανιά. Σε επόμενο στάδιο θα επιδιωχθεί η δημιουργία θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων και σε συγκεκριμένους - επιλεγμένους άλλους δημόσιους χώρους (π.χ. πλατεία, πάρκο, αγορά, εκκλησία, κλπ), πάντα και σε κάθε περίπτωση με τις σχετικές του Δήμου ενέργειες και δαπάνες. Πραγματοποιήθηκε σχετική επίσκεψη στο Δήμαρχο και τον αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού – Αθλητισμού και Παιδείας Αντιδήμαρχο του Δήμου Νέας Προποντίδας και έγινε διεξοδική ενημέρωση για τη δράση που υλοποιούμε.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επαφές με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Ν. Προποντίδας, με αντικείμενο την εξεύρεση χρηματοδότησης αλλά και την εν γένει στήριξη – συνδρομή και συμμετοχή του Οργανισμού στο όλο εγχείρημά μας. Εξετάζεται το ενδεχόμενο χρηματοδότησης των θέσεων στάθμευσης, που προτείναμε να εγκατασταθούν, κατ’ αρχήν στα σχολεία Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Μουδανιών (20 θέσεις στα Γυμνάσια, 20 στο ΓΕ.Λ. και 20 στο ΕΠΑ.Λ.). Με τον Πρόεδρο συζητούνται περαιτέρω σκέψεις και σχεδιάζονται συνδυασμένες ενέργειες, σχετικές με το ποδήλατο, σε επίπεδο αθλητισμού (συνεργασία με το υπό ίδρυση τμήμα ποδηλασίας κλπ). Εξετάζεται ακόμη και η σύσταση του πυρήνα για την μελλοντική ίδρυση τοπικού ποδηλατικού συλλόγου.
Συζητήσεις - επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ν. Μουδανιών είχαν σαν αποτέλεσμα τη λήψη ομόφωνης απόφασης του 5μελούς Συμβουλίου (με παράστασή μας τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη) να εισηγηθεί, στο Δήμαρχο Ν. Προποντίδας, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων στο πολεοδομικό συγκρότημα των Ν. Μουδανιών.
Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε και στον Αστυνομικό Δ/ντή – Δ/ντή Αστυνομικής Δ/νσης Χαλκιδικής, ο οποίος βρήκε την πρωτοβουλία ενδιαφέρουσα, την επαίνεσε και την ενθάρρυνε. Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και στο Διοικητή Τροχαίας Ν. Μουδανιών για την εξέταση της δυνατότητας σχετικών ενημερώσεων – παρεμβάσεων από την πλευρά της Υπηρεσίας του.
Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, μετά από πρόσκληση, αντιπροσωπεία ποδηλατών της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών, εξέθεσε τις ποδηλατικές θέσεις και απόψεις μας και έκανε γνωστές – ανέλυσε τις προτάσεις για δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην πόλη των Ν. Μουδανιών. Η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου βρήκε τις απόψεις και προτάσεις άκρως ενδιαφέρουσες και ομόφωνα αποφάσισε να τις προωθήσει στις αρμόδιες Δημοτικές Επιτροπές, τη Δημοτική Αρχή, αλλά και σε άλλους – όποιους σχετικούς φορείς. Υπήρξε ρητή η διαβεβαίωση ότι η εμπορική κοινότητα στηρίζει την πρωτοβουλία μας σχετικά με το ποδήλατο και συμπαραστέκεται στις ενέργειες αυτές που συμβάλλουν στην αλλαγή της εικόνας αλλά και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της πόλης των Ν. Μουδανιών.
Επίσης λειτουργεί, εδώ και ένα περίπου μήνα, σελίδα με τίτλο ¨Εκπαίδευση με Ποδήλατο¨ στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης facebook, με σκοπό την ενημέρωση και προβολή της προσπάθειας μας (καταγράφει ήδη σχεδόν 70 φίλους), ενώ και οι τρεις επιχειρήσεις ποδηλάτων στα Ν. Μουδανιά έχουν πλαισιώσει - στηρίξει την πρωτοβουλία έχοντας προχωρήσει σε προσφορές και εκπτώσεις προς τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς αλλά και όσους συμμετέχουν και στηρίζουν το εγχείρημα.
Στο εγγύς μέλλον θα γίνουν ενέργειες και θα καταβληθεί κάθε αναγκαία προσπάθεια για να εισαχθεί η ¨Εκπαίδευση με Ποδήλατο¨ προς συζήτηση και να ληφθεί θετική απόφαση – εισήγηση από την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας αλλά και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ν. Προποντίδας.
Στα πλαίσια της διαβούλευσης της πρώτης φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Νέας Προποντίδας που αφορά τον ¨Στρατηγικό Σχεδιασμό¨, μετά και την παράστασή μας στη συνεδρίαση της επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011 στις 12:00 στο Δημοτικό Κατάστημα στα Ν. Μουδανιά, υποβάλλουμε μέσω e-mail και εγγράφως την πρόταση μας για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων, κατ’ αρχήν εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Δημοτικής Κοινότητας των Ν. Μουδανιών, δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα φορτωμένο και βεβαρυμένο κυκλοφοριακά, με την ευχή, εν συνεχεία οι ποδηλατόδρομοι να επεκταθούν και στις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Ν. Προποντίδας. Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε τα Νέα Μουδανιά ν’ αναδειχθούν σε πρώτη ποδηλατική πόλη της Χαλκιδικής, το δε παραλιακό μέτωπο προς Νέα Καλλικράτεια, με την εν συνεχεία ποδηλατοδρόμηση και αυτής της Δημοτικής Κοινότητας, σε διεθνές ποδηλατικό – αθλητικό – τουριστικό κέντρο της Χαλκιδικής.
            Για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, κατά την εκτίμησή μας, θα μπορούσαν να υποδειχθούν:
Λεωφόρος Ελευθερίας, 28ης Οκτωβρίου, Χρ. Σμύρνης και Αναπαύσεως, Δημ. Τζαβούρα, Κύπρου και Αγ. Γεωργίου από το εμπορικό κέντρο μέχρι τη Λ. Ελευθερίας. Για την εγκατάσταση θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων θα μπορούσε να επιλεγεί: Ο ευρύτερος χώρος της κεντρικής πλατείας, της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου και της Παναγίας Κορυφινής, χώρος του ανοιχτού θεάτρου, χώρος πλησίον του εμπορικού κέντρου της Αγ. Γεωργίου, στο Μουσείο αλιευμάτων και αλιευτικών εργαλείων, στο κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο και στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων πλησίον της διασταύρωσης της Λ. Ελευθερίας με την οδό Θεσσαλονίκης. Σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω προτάσεις θα πρέπει να προκύψουν και να υιοθετηθούν από μία μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
       ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                    ΗΛΙΑΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ