ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο παρελθόν βιώσαμε πολλές αποτυχημένες εκπαιδευτικές "μεταρρυθμίσεις". Η επερχόμενη "Αναβάθμιση" - "Πρώτα ο Μαθητής", όπως αναφέρεται, θα αφορά και το "Νέο Σχολείο" - "Τεχνολογικό Λύκειο" της πολύπαθης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Τ.Ε.Ε., σχεδιάζεται δε με "πρωταγωνιστή" και "κυρίαρχο" τον εκπαιδευτικό, σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο για την "Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση ...".

Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ επαναλειτούργησε και δραστηριοποιείται με σκοπό την καταγραφή των σχετικών τοπικών, σε επίπεδο νομού, ιδιαιτεροτήτων και την επίλυση των εδώ συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά και τη δημιουργία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.) σε επίπεδο επικράτειας, αυτού του μετώπου που όχι μόνο θα αποκρούσει την πολύπλευρη και πρωτόγνωρη επίθεση σε εργασιακό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, μισθολογικό και όλα τα άλλα δικαιώματα - κεκτημένα με αγώνες των εκπαιδευτικών, αλλά και θα στοχεύει στη διασφάλιση μιας Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης που έχει ανάγκη και χρειάζεται ο τόπος, αξίζει στον Έλληνα πολίτη και τιμά την Ελληνική κοινωνία.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ

Ε.Λ.Τ.Ε.Ε.  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ                                                               Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ 17/12/2010
ΤΕΧΝΙΚΗΣ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ                                                             Αριθμ. Πρωτ.: 99
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Site : http://elteechal.blogspot.com                 ΠΡΟΣ: Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
                                                                                                    Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
                                                                                                    ΥΠΟΨΗ Δ/ΝΤΗ κ. Θ. ΤΑΠΑΝΙΔΗ
                                                                                         ΚΟΙΝ: Όπως συνημμένος ΠΙΝΑΚΑΣ

            ΘΕΜΑ: « Λειτουργία του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ »

            Ιστορική Αναφορά.
Με έγγραφο της Δ.Δ.Ε. Ν. Χαλκιδικής (αριθ. πρωτ. 2855/26-3-2009), απευθυνόμενο προς το Νομάρχη και τον Αντινομάρχη – Πρόεδρο Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής, το αρμόδιο Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης πρότεινε την ίδρυση Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) στο Δήμο Σταγείρων Ακάνθου και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Στρατονίκης. Προβλεπόταν η εγκατάσταση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. στο υφιστάμενο και διαθέσιμο (κενό – μη χρησιμοποιούμενο) κτίριο του τέως Γυμνασίου Στρατονίκης, το οποίο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, είναι σύγχρονο και πληροί όλες τις προϋποθέσεις (αίθουσες, αύλειος χώρος, κλπ).
Εκείνη την περίοδο το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πολυγύρου είχε δύο μαθητές από την ορεινή Χαλκιδική (Μεγάλη Παναγία και Ιερισσό), που θα μετεγγράφονταν, ενώ με τότε έγγραφό του το Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Ν. Χαλκιδικής ανέφερε την ύπαρξη, στα αρχεία του, τουλάχιστον τριών ακόμη μαθητών που θα γραφόντουσαν στο προτεινόμενο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.
Επί της πρότασης, με τη σύμφωνη εισήγηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας και εν συνεχεία θετικής απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε η ίδρυση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Στρατονίκης, με την Υπ. Αριθμ. 119176/Γ6 Διυπουργική Απόφαση, δημοσιευμένη στο Φ.Ε.Κ. τ.Β’ Αρ. Φύλλου 2084 της 28 Σεπτεμβρίου 2009.
     Αναφορά στο σήμερα.
Παρελθούσης της σχολικής χρονιάς 2009-10 αλλά και της τρέχουσας 2010-11 το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Στρατονίκης συνεχίζει να μη λειτουργεί.
Στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πολυγύρου υπάρχουν πλέον τρείς μαθητές από την ορεινή Χαλκιδική (Στανό, Μεγάλη Παναγία και Ιερισσό), οι οποίοι ταξιδεύουν περισσότερο από δυόμιση ώρες την ημέρα για τη μετακίνηση τους προς και από τον Πολύγυρο, σε δύσκολη διαδρομή, με ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες ειδικά τώρα το χειμώνα και με αρκετά υψηλό κόστος μεταφοράς που καλύπτεται από την πολιτεία.
Στα αρχεία του Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Ν. Χαλκιδικής αναφέρεται η καταγραφή αρκετών εν δυνάμει μαθητών στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Στρατονίκης, που διαμένουν στα Δημοτικά Διαμερίσματα της ευρύτερης περιοχής όπως Νέα Ρόδα κλπ. Ο συνολικός αριθμός ξεπερνά κατά πολύ την προϋπόθεση της ύπαρξης τουλάχιστον πέντε μαθητών για την έναρξη λειτουργίας του σχολείου.
Η τοπική κοινωνία, ο νυν Δήμος Σταγείρων Ακάνθου, όπως έχει και στο παρελθόν εκφρασθεί, προσβλέπει στη λειτουργία του σχολείου πιστεύοντας ότι θα καλύψει τις μαθησιακές ανάγκες και θα στεγάσει σημαντικό αριθμό των συγκεκριμένων παιδιών του Δήμου.
Οι σχετικοί υπηρεσιακοί παράγοντες της εκπαίδευσης, όπως το αρμόδιο και υπεύθυνο Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αλλά και τα έχοντα γνώση και εμπειρία δύο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. του Νομού (Πολυγύρου και Ποτίδαιας) συνηγορούν στη λειτουργία του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Στρατονίκης, εκτιμώντας ότι δεν θα αποτελέσει μόνο την ευκαιρία αλλά θα αποδειχθεί σαν η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τα ιδιαίτερα παιδιά της απομακρυσμένης πολύπαθης Βόρειας Χαλκιδικής. Πολύ σύντομα πολλές οικογένειες, για τις οποίες η απόσταση από τον Πολύγυρο λειτουργεί αποτρεπτικά στην εγγραφή των παιδιών τους, θα αποφασίσουν να τα εντάξουν στο πλέον κατάλληλο περιβάλλον του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. αποκτώντας γνώση, ενδιαφέροντα και γνωριμίες – φιλίες.
     Θεωρώντας ότι όλοι, από την πλευρά μας και από τη θέση που υπηρετούμε, πρέπει να επιδείξουμε όχι μόνο ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και, στο βαθμό που μας αναλογεί, να μεριμνήσουμε – συμβάλλουμε στη στοιχειώδη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της πολιτείας προς την ειδική αυτή κατηγορία παιδιών.
Να σημειώσουμε ότι η ύπαρξη και λειτουργία τουλάχιστον αυτού του τύπου σχολείων όχι μόνο πρέπει να εξαιρεθεί όλων των διαδικασιών περί συγχωνεύσεων ή καταργήσεων που επίκεινται, αλλά και να μην υπόκειται σε κανένα άλλο απολογιστικό – οικονομικό κριτήριο ή περιορισμό.
Μετά τα παραπάνω παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προκειμένου να λειτουργήσει το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Στρατονίκης το ταχύτερο δυνατόν.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




     ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ                                                          ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – ΠΙΝΑΚΑΣ
                 ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ                                                      ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
1) ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤ/ΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ              1) ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ Κ. ΜΑΚ/ΝΙΑΣ
Υπόψη                                                                 Υπόψη Δ/ντη κ. Θ. ΚΑΡΤΣΙΩΤΗ
Α) Νομάρχη κ. Α. ΖΩΓΡΑΦΟΥ                      2) ΓΡΑΦΕΙΟ Ε.Ε. της Δ.Δ.Ε. Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Β) Αντινομάρχη Παιδείας κ. Ι. ΤΣΑΛΑ               Υπόψη Προϊσταμένου κ. Θ. ΝΤΙΡΛΗ
2) ΔΗΜΟ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ ΑΚΑΝΘΟΥ                        3) Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Υπόψη Δημάρχου κ. Μ. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ          Υπόψη Προϊσταμένου κ. Δ. ΜΑΝΔΩΡΑ
3) Νεοεκλεγέντα Δήμαρχο                                  4) Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ κ. ΧΡ. ΠΑΧΤΑ                  Υπόψη Δ/ντη κ. Ε. ΔΕΛΗΓΚΑΡΗ
                                                                      5) Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ
                                                                                          Υπόψη Δ/ντη κ. Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ