ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο παρελθόν βιώσαμε πολλές αποτυχημένες εκπαιδευτικές "μεταρρυθμίσεις". Η επερχόμενη "Αναβάθμιση" - "Πρώτα ο Μαθητής", όπως αναφέρεται, θα αφορά και το "Νέο Σχολείο" - "Τεχνολογικό Λύκειο" της πολύπαθης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Τ.Ε.Ε., σχεδιάζεται δε με "πρωταγωνιστή" και "κυρίαρχο" τον εκπαιδευτικό, σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο για την "Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση ...".

Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ επαναλειτούργησε και δραστηριοποιείται με σκοπό την καταγραφή των σχετικών τοπικών, σε επίπεδο νομού, ιδιαιτεροτήτων και την επίλυση των εδώ συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά και τη δημιουργία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.) σε επίπεδο επικράτειας, αυτού του μετώπου που όχι μόνο θα αποκρούσει την πολύπλευρη και πρωτόγνωρη επίθεση σε εργασιακό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, μισθολογικό και όλα τα άλλα δικαιώματα - κεκτημένα με αγώνες των εκπαιδευτικών, αλλά και θα στοχεύει στη διασφάλιση μιας Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης που έχει ανάγκη και χρειάζεται ο τόπος, αξίζει στον Έλληνα πολίτη και τιμά την Ελληνική κοινωνία.

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.: ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

     Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

 ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ                 Αθήνα, 14 / 12 / 2010
             ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                                 Αριθ Πρωτ : 54
          Δ/NΣΗ : ΑΧΙΛΛΕΩΣ  37
Τ.Κ  10436    -   ΑΘΗΝΑ                         ΠΡΟΣ :1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΗΛ: 210 5238973  - 210 5121399                       ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
         6932798177                                                  & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
FAX: 210 5202798  - 210 5121399               κα Άννα Διαμαντοπούλου
ΗΛΕΚΤ/ΚΗ ΣΕΛΙΔΑ: http://www.oltee.gr/          
                         E-mail: oltee@otenet.gr
                                oltee.oltee@gmail.com

ΘΕΜΑ : Αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος.


Κα  Υπουργέ

Κατ’ αρχάς το ΔΣ της ΟΛΤΕΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του γιατί, για μια φορά ακόμα, καταπατώντας τα Συνταγματικά μας δικαιώματα και τους Νόμους της Πολιτείας δεν μας αποστείλατε το κείμενο εργασίας για την αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος που αποστείλατε σε όλες τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες και Συλλόγους εργαζομένων για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.
Από την πρώτη ενέργειά σας αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι οι επιδιώξεις σας συνεχίζουν να υπακούουν στις μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες τακτικές του μη εποικοδομητικού διαλόγου.
Τα θέματα που θέτονται στο κείμενο εργασίας σας είναι πάρα πολλά και ουσιώδη έχοντας σαν αποτέλεσμα την εκ θεμελίων αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος στη χώρας. Για τόσο σοβαρά και κρίσιμα θέματα όχι μόνο δεν μας συμπεριλάβατε μέσα στους συνομιλητές σας, αλλά ζητήσατε από όλους τους υπόλοιπους να σας καταθέσουν τις απόψεις τους μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα 8 ή 9 ημερών.
Αυτό και μόνο δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεστε για ένα πραγματικό διάλογο για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που περιλαμβάνονται, αλλά απλώς σε μια προσχηματική κατάθεση απόψεων για να δικαιολογήσετε τις απόψεις σας που μάλλον έχετε λάβει χωρίς να έχετε κάνει κανένα ουσιαστικό διάλογο.
Τόσο σοβαρά θέματα που περιλαμβάνονται στο κείμενο εργασίας σας δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν και να βρεθούν οι σωστές και ενδεικνυόμενες λύσεις αν δεν προηγηθεί ένας ουσιαστικός, κοπιαστικός και αναλυτικός διάλογος επί όλων των θεμάτων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όχι επιλεκτικά όπως συνηθίζεται να πράττεται.
Δεν έχετε κατανοήσει ότι για να είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν τόσο σοβαρότατες αλλαγές στη διοικητική δομή του εκπαιδευτικού συστήματος και να ανατραπούν δομές που εφαρμόζονται δεκαετίες στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, είναι απαραίτητος ένας εξαντλητικός και μακρόχρονος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να γίνουν κατανοητές οι αλλαγές και να μπορέσουν να γίνουν αποδεκτές από το μεγαλύτερο μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ο τρόπος που ακολουθείτε, χωρίς συζήτηση, χωρίς την κατάθεση απόψεων, χωρίς διαβούλευση, χωρίς συναινέσεις, τελικό αποτέλεσμα θα έχει την πλήρη αποδοκιμασία από όλους τους εκπαιδευτικούς και την παταγώδη αποτυχία των προσπαθειών σας.
Οι συμπεριφορές που συνεχίζετε να εφαρμόζετε, ζητώντας δήθεν την κατάθεση απόψεων με διαβούλευση, χωρίς το ίδιο το Υπουργείο να εκφράζει καθαρά τις απόψεις του, πάνω στις οποίες θα έπρεπε να γίνει ένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα την απαξίωση των αποφάσεων από όλους, όσο ενδιαφέρουσες, χρήσιμες ή απαραίτητες και αν είναι.
Θεωρούμε ότι η συνεισφορά μας σε ένα τέτοιο διάλογο, θα απέβαινε εποικοδομητική τόσο ως προς την επεξεργαζόμενη διοικητική αναδιάρθρωση, όσο και ως προς την αρτιότερη εκπαιδευτική λειτουργία, ιδιαίτερα όταν γίνεται αναφορά σε θέματα όπως π.χ. η θεσμοθέτηση ανεξάρτητης Διεύθυνσης Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο και στην περιφέρεια, καθ όσον η εκπαίδευση αυτή αποτελεί ιδιαίτερο και σημαντικό κομμάτι της μεταγυμνασιακής εκπαίδευσης (στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου μάλιστα αποτελεί τον κύριο εκπαιδευτικό κορμό, εδώ και πολλές δεκαετίες), με στελεχιακή συμβολή στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας.
Εγκαταλείψτε πλέον αυτή την τακτική και προχωρήστε αμέσως σε Ουσιαστικό διάλογο με όλους του εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας καταθέτοντας ξεκάθαρα τις απόψεις σας για όλα τα κρίσιμα θέματα που περιλαμβάνονται στο κείμενο διαβούλευσης σας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΤΕΕ
          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΛΑΓΑΡΗΣ    ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ