ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο παρελθόν βιώσαμε πολλές αποτυχημένες εκπαιδευτικές "μεταρρυθμίσεις". Η επερχόμενη "Αναβάθμιση" - "Πρώτα ο Μαθητής", όπως αναφέρεται, θα αφορά και το "Νέο Σχολείο" - "Τεχνολογικό Λύκειο" της πολύπαθης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Τ.Ε.Ε., σχεδιάζεται δε με "πρωταγωνιστή" και "κυρίαρχο" τον εκπαιδευτικό, σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο για την "Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση ...".

Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ επαναλειτούργησε και δραστηριοποιείται με σκοπό την καταγραφή των σχετικών τοπικών, σε επίπεδο νομού, ιδιαιτεροτήτων και την επίλυση των εδώ συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά και τη δημιουργία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.) σε επίπεδο επικράτειας, αυτού του μετώπου που όχι μόνο θα αποκρούσει την πολύπλευρη και πρωτόγνωρη επίθεση σε εργασιακό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, μισθολογικό και όλα τα άλλα δικαιώματα - κεκτημένα με αγώνες των εκπαιδευτικών, αλλά και θα στοχεύει στη διασφάλιση μιας Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης που έχει ανάγκη και χρειάζεται ο τόπος, αξίζει στον Έλληνα πολίτη και τιμά την Ελληνική κοινωνία.

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΑΡΘΡΟ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Λ.Τ.Ε.Ε.

ΑΡΘΡΟ                                                      Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Λ.Τ.Ε.Ε.
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ                                      ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ                         ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Β΄/ΘΜΙΑΣ
ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗ ΣΤΑΜΑΤΗ                        ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


            Ιστορικά και μόνο λίγα λόγια για την επαναλειτουργία της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής.
Κατά τις προγραμματισμένες και εκ των προτέρων γνωστοποιημένες επισκέψεις ενημέρωσης στα σχολεία της Τ.Ε.Ε., από αντιπροσωπεία της τότε προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, πριν από την τακτική Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) στις 22 Μαρτίου 2010, ¨τύχαινε¨ να προηγούνται συνδικαλιστές της ¨αριστεράς¨ φοβισμένοι και ανήσυχοι για την επερχόμενη ¨διάσπαση¨. Προσπαθώντας να αποτρέψουν την αναγέννηση της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. κινδυνολογούσαν και τρομοκρατούσαν τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς με επερχόμενες διαγραφές από την Ε.Λ.Μ.Ε. των όσων προσχωρούσαν και στην Ε.Λ.Τ.Ε.Ε.
Η Ε.Λ.Μ.Ε. σε γραπτή ανακοίνωσή της προς τα Σχολεία του Νομού, με Αρ. Πρωτ. 28 της 17-03-2010, ανέφερε ότι:
«…τέτοιου είδους κινήσεις μοναδικό στόχο έχουν τη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών …» και κατέληγε:
«Συνάδελφοι/σσες
Σας καλούμε από κοινού, να διατηρήσουμε την ενότητα του εκπαιδευτικού κινήματος του νομού καταδικάζοντας με την στάση σας παρόμοιες αντισυναδελφικές κινήσεις που έχουν αφετηρία προσωπικές και μόνον σκοπιμότητες και απώτερο στόχο την αποδυνάμωση των αγώνων μας.»!!!
Παράλληλα, στο αίτημα της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής προς τη Δ/νση Δ/θμιας Εκ/σης Χαλκιδικής για τη χορήγηση συνδικαλιστικής άδειας στους εκπαιδευτικούς που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στη Γ.Σ. της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε., ο τότε Δ/ντης με έγγραφο προς τους Δ/ντες ΕΠΑΛ- ΕΠΑΣ- ΣΕΚ Ν. Χαλκιδικής (Αριθ. Πρωτ. 1931/09-03-2010) και κοινοποίηση σε Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. και Ε.Λ.Μ.Ε. Χαλκιδικής αναφέρει:
«Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως για τους καθηγητές των σχολείων σας, οι οποίοι πρόκειται να συμμετάσχουν στην Τακτική Γενική Συνέλευση και στις Αρχαιρεσίες της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε., η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010 στο κτιριακό συγκρότημα του ΕΠΑ.Λ. Ν. Μουδανιών, ώστε να εκδοθεί συνδικαλιστική άδεια.
Επισημαίνουμε ότι όσοι, με οποιοδήποτε τρόπο, επιθυμούν να συμμετάσχουν, ως μέλη ή υποψήφιοι, επιβάλλεται προηγουμένως να έχουν διαγραφεί από την ΕΛΜΕ.».
Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση αυτή συνιστά κατάφωρη αλλά και απαράδεκτη παρέμβαση του Δ/ντη Δ΄/θμιας στα συνδικαλιστικά δρώμενα του Νομού και είναι ανεπίτρεπτη για το θεσμό που κλήθηκε και έχει εντολή να υπηρετήσει.
Μέσα σ’ αυτό το άσχημα σκηνοθετημένο και σκόπιμα διαμορφωμένο αρνητικό κλίμα, οι ¨κινήσεις¨ κατάφεραν να επαναδραστηριοποιήσουν την Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής.
Παρά ταύτα ο παραταξιακός συνδικαλισμός, όπως λειτουργεί και εκφράζεται μέσω συναδέλφων της Ε.Λ.Μ.Ε., δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων επαναπροσδιορίζοντας και αναθεωρόντας τις πεπαλαιωμένες και αναχρονιστικές πρακτικές που υιοθετεί και εφαρμόζει.
Πρόσφατα, ενόψει των αρχαιρεσιών για την εκλογή των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, οι ¨δεξιοί¨ συνδικαλιστές διαβίβασαν, μέσω κομιστή, το αίτημα προς τον υπογράφοντα Πρόεδρο της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. να ¨διαλύσει¨την Ε.Λ.Τ.Ε.Ε., να επιστρέψει στην παράταξή τους και να μπει υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο. Άλλος συνδικαλιστής, ¨σοσιαλιστής¨ τη φορά αυτή, σε συγκέντρωση ενημέρωσης συναδέλφων μελών συλλόγου διδασκόντων σε ΕΠΑ.Λ. του Νομού, αφού πρώτα ρώτησε αν υπάρχουν μέλη της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. και πήρε θετική απάντηση, εξέφρασε την αμφιβολία και έθεσε το ερώτημα αν έχουν το δικαίωμα τα μέλη της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές των αιρετών.!!! Εκλογές που προκηρύσσονται από το Υπουργείο διεξάγονται υπό την εποπτεία των Δ/νσεων Εκπ/σης και έχουν δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όλοι οι μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ανεξάρτητα παρατάξεων ή Ενώσεων στις οποίες μπορεί να είναι ή να μην είναι μέλη. Ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής ή δεν γνωρίζει, οπότε είναι ακατάλληλος να ενημερώνει ή γνωρίζει οπότε είναι απαράδεκτος σαν συνδικαλιστής.
Η Ε.Λ.Μ.Ε. με τους συνδικαλιστές της και τις παρατάξεις που αυτοί εκπροσωπούν δεν αντιλαμβάνονται ότι οι πολιτικοί με τις πολιτικές τους μόνο τα συμφέροντα της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν διασφαλίζουν, όσο είναι εγκλωβισμένοι στον άκρατο και κακώς εννοούμενο κομματισμό, τις ανάγκες και επιδιώξεις του οποίου πρωτίστως εξυπηρετούν. Οφείλουν ακόμη να κατανοήσουν ότι στον κλαδικό συνδικαλισμό χωράνε και έχουν ρόλο και θέση όλοι, αν θέλουμε να είναι υγιής, πρέπει δε να είναι αποδεκτές και σεβαστές οι κάθε είδους απόψεις, τοποθετήσεις και πρακτικές. Τακτικές μονοπωλιακές, αφοριστικές και αποκλεισμού εγκλωβίζουν, καθιστούν αδύνατη την εξεύρεση λύσεων και διεξόδων, περιορίζουν δε τις ιδέες, την έκφραση, το λόγο, γενικά και τελικά την ίδια τη δημοκρατία.
Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. πιστεύει και στηρίζεται στις αξίες προσώπων, στη σύνθεση και διαμόρφωση θέσεων προς όφελος του κλάδου, θέσεις οι οποίες πρέπει να υπαγορεύονται στις παρατάξεις και τα κόμματα, από τα οποία και να υιοθετούνται, διότι το αντίστροφο όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κλάδου αλλά και βάλλει κατά της αξίας των προσώπων.
Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. έχει κατακτήσει το δικαίωμα της άποψης για την Τ.Ε.Ε., δεν το διαπραγματεύεται, είναι αναφαίρετο δικαίωμά της και καλεί την Ε.Λ.Μ.Ε. σε συστράτευση – κοινό μέτωπο απέναντι σε όσους και όσα επιβουλεύονται τα όποια συμφέροντα του κλάδου και επιδιώκουν τη χειραγώγησή του. Οι καιροί πράγματι είναι πολύ δύσκολοι και πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί για να είμαστε και λιγότερο ευάλωτοι στις κατά μέτωπο, πολύπλευρες και ταυτόχρονες επιθέσεις σε εργασιακό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, μισθολόγιο και όλες τις υπόλοιπες με τους αγώνες του κλάδου κατακτήσεις.
ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ