ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο παρελθόν βιώσαμε πολλές αποτυχημένες εκπαιδευτικές "μεταρρυθμίσεις". Η επερχόμενη "Αναβάθμιση" - "Πρώτα ο Μαθητής", όπως αναφέρεται, θα αφορά και το "Νέο Σχολείο" - "Τεχνολογικό Λύκειο" της πολύπαθης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Τ.Ε.Ε., σχεδιάζεται δε με "πρωταγωνιστή" και "κυρίαρχο" τον εκπαιδευτικό, σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο για την "Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση ...".

Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ επαναλειτούργησε και δραστηριοποιείται με σκοπό την καταγραφή των σχετικών τοπικών, σε επίπεδο νομού, ιδιαιτεροτήτων και την επίλυση των εδώ συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά και τη δημιουργία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.) σε επίπεδο επικράτειας, αυτού του μετώπου που όχι μόνο θα αποκρούσει την πολύπλευρη και πρωτόγνωρη επίθεση σε εργασιακό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, μισθολογικό και όλα τα άλλα δικαιώματα - κεκτημένα με αγώνες των εκπαιδευτικών, αλλά και θα στοχεύει στη διασφάλιση μιας Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης που έχει ανάγκη και χρειάζεται ο τόπος, αξίζει στον Έλληνα πολίτη και τιμά την Ελληνική κοινωνία.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: ΟΛΜΕ - ETUCE, ΔΟΕ - ΙΠΕΜ

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ETUCE) με την συμμετοχή της ΟΛΜΕ και του ΚΕΜΕΤΕ


ΟΛΜΕ - ETUCE ΑΓΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ" ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ!

            Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών (ETUCE), παράρτημα της γνωστής για τον αντεργατικό της ρόλο Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (Σ.Ε.Σ.), πραγματοποιεί έρευνα με θέμα:

«Πρόσληψη και παραμονή στον εκπαιδευτικό τομέα, ένα θέμα κοινωνικού διαλόγου»
(“Recruitment and Retention in the education sector, a matter of social dialogue”)

Για το σκοπό αυτό, απέστελλε ερωτηματολόγια στις Ομοσπονδίες-μέλη της, ανάμεσά τους και στην ΟΛΜΕ.
Το ΚΕΜΕΤΕ, πρωτοστατούντος των στελεχών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (ο υπεύθυνος της ETUCE στην ΟΛΜΕ είναι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), ανέλαβε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στη συνεδρίασή του στις 13/2 αποφάσισε, με την σύμφωνη γνώμη όλων των δυνάμεων (πλην του ΠΑΜΕ) να στείλει εκπρόσωπο, στις 28/2 στη Μαδρίτη, στο «περιφερειακό σεμινάριο» της ETUCE για το θέμα αυτό.
Πρόκειται για έρευνα όπου, μεταξύ άλλων, θέτει ερωτήματα, που έχουν σχέση με τον κοινωνικό διάλογο των κοινωνικών εταίρων (έτσι βαφτίζουν την εργοδοσία και το καπιταλιστικό κράτος που ρημάζουν τις ζωές μας) στην «πολιτική πρόσληψης και παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο», καθώς και στην «βελτίωση της εκπαιδευτικής πολιτικής»! Να σημειωθεί ότι η έρευνα, σύμφωνα με την ίδια την ETUCE γίνεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργοδοτών στην Εκπαίδευση (EFEE) και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Δηλαδή με αυτούς που ρημάζουν τη ζωή του εκπαιδευτικού κάθε μέρα, του φορτώνουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης.
«Κοινωνικός διάλογος» με τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες λοιπόν για το «πώς θα μπαίνουν και πώς θα παραμένουν οι εκπαιδευτικοί στη δουλειά τους»! Κι όλα αυτά την ώρα που το μνημόνιο απαιτεί απολύσεις εκπαιδευτικών κι η κυβέρνηση εξαγγέλλει απολύσεις μέσω αξιολόγησης. Όλα αυτά, όταν μόλις πριν λίγες μέρες οι εργαζόμενοι ένιωσαν για μια ακόμα φορά από πρώτο χέρι τι πάει να πει «κοινωνικός διάλογος των εταίρων», με την συμμετοχή των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
          Αποτελεί πρόκληση! Ετοιμάζουν χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο και οι προδοτικές ηγεσίες τύπου ΣΕΣ-ETUCE, τα παραμάγαζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εργοδοσίας, τα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια τους λειαίνουν το έδαφος. Όπως έκανε και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για να περάσει το Μνημόνιο 2.

Οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Παρεμβάσεις) είναι τεράστιες!
Η ETUCE είναι ένα κατ’ όνομα συνδικάτο, που στο καταστατικό της αναφέρεται ότι στόχος της είναι: «Η προώθηση της πολιτικής της Ε.Ε. για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη»! Τονίζει δε «ότι είναι υπόθεση συνευθύνης για όλες τις χώρες της Ε.Ε. η εφαρμογή της απόφασης της Λισσαβόνα στην εκπαίδευση»! «Χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.» (!) και «έχει καλό όνομα και αναγνωρισιμότητα από τις Μ.Κ.Ο. (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) και την Ε.Ε»!!! Δηλώνει «κοινωνικός εταίρος της Ε.Ε.» και γι' αυτό τα πιο πολλά από όσα αποφασίζονται στις Βρυξέλλες για την παιδεία τα εισηγείται η ETUCE! Για παράδειγμα ο ν. 3848/2010 για το νέο σχολείο έχει αποδεδειγμένα την υπογραφή της.
Έτσι και τώρα, με αυτές τις δήθεν έρευνες ετοιμάζουν το έδαφος για απολύσεις!
Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών έχει προτείνει κατ' επανάληψη στα Δ.Σ. αποχώρηση των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ από την ETUCE, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε.
Σε αυτό πρωτοστατούν οι Παρεμβάσεις και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που όποτε ακούνε για αποχώρηση από την ETUCE βγαίνουν από τα ρούχα τους!
Ανάμεσα στα άλλα, η ΟΛΜΕ δίνει 20 χιλιάδες και η ΔΟΕ 30 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για συνδρομές στην ETUCE, από τα λεφτά των συναδέλφων, την ίδια δηλαδή στιγμή που ο εκπαιδευτικός στενάζει κυριολεκτικά, του φορτώνουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης και σφίγγει κάθε μέρα το ζωνάρι! Πέρσι, στην ΟΛΜΕ τα στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν στο σημείο να προτείνουν τον διπλασιασμό της συνδρομής στην ETUCE!!!
Και η ιστορία δεν σταματά εδώ! Πριν λίγο καιρό οι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ συμμετείχαν σε σύσκεψη υποτίθεται των συνδικάτων των χωρών του ΟΟΣΑ (του γνωστού ιμπεριαλιστικού οργανισμού) στο Βερολίνο. Τελικά, αποδείχτηκε πως δεν ήταν σύσκεψη συνδικάτων, αλλά διάλεξη του ίδιου του ΟΟΣΑ προς στα συνδικάτα! Μάθημα κανονικό δηλαδή!
Αποτελεί πρόκληση και ένα άλλο γεγονός.
Δεν χάνουν ταξίδι για ταξίδι τα στελέχη των Δ.Σ. ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Μέχρι την Κεϋλάνη έχουν φτάσει πάντα για το καλό του κινήματος… Τα προηγούμενα δύο χρόνια, ξοδεύτηκαν 100 χιλιάδες ευρώ για συμμετοχές στο εξωτερικό! Και φέτος συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ δεν έχουν πάει συνειδητά ούτε σε ένα!
          Απαιτούμε την άμεση αποχώρηση της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ από την ETUCE! Απαιτούμε να μην πάρει η ΟΛΜΕ μέρος σε κανένα σεμινάριο, που σχεδιάζει την σφαγή μας.
Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ να πάρουν σχετικές αποφάσεις! Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να ξεσηκωθούν. Να πετάξουν από πάνω τους την σκουριά του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού, με όποιο κουστούμι και αν εμφανίζεται, «ευρωπαϊκό ή ντόπιο».

ΙΠΕΜ/ΔΟΕ: Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών Μελετών της ΔΟΕ ή αλλιώς Ενσωμάτωσης και Παραμόρφωσης Εκπαιδευτικών!
Χρηματοδοτείται πλέον κι από την Ευρωπαϊκή Ένωση!!!
Το ΙΠΕΜ/ΔΟΕ χρηματοδοτείται πλέον κι από τα ΕΣΠΑ, δηλαδή κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης!! Συγκεκριμένα, αφού πρώτα πιστοποιήθηκε, επιχορηγήθηκε με 2 εκατομμύρια ευρώ για «επιμόρφωση» 1300 εκπαιδευτικών μέσω 65 προγραμμάτων που θα πραγματοποιηθούν σε Ήπειρο, Δυτ. Μακεδονία και Θεσσαλία. Η ΔΟΕ δηλαδή, δια μέσου του ΙΠΕΜ, χρηματοδοτείται απ’ τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε. του κεφαλαίου, από αυτούς που ρημάζουν τη ζωή μας! Το ίδιο κάνουν και τα διάφορα ινστιτούτα των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ.
Είναι ολοφάνερο ότι τα συνδικάτα αυτά δεν υπηρετούν τους εργαζόμενους, Υπηρετούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, διαφορετικά δε θα τα χρηματοδοτούσε η Ε.Ε. Μέσα από τα ινστιτούτα τους προωθούν, με το αζημίωτο, την πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, καθαγιάζουν τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Το ΙΠΕΜ και με κονδύλια της Ε.Ε. θα ντύνει "επιστημονικά" το ταξικό σχολείο, το σφαγιασμό των μορφωτικών δικαιωμάτων, την πολιτική που εξυπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και για το σκοπό αυτό θα "επιμορφώσει" εκπαιδευτικούς που θα την υπηρετήσουν. Θα "επιμορφώσει" επίσης και "συνδικαλιστές" (βλ. εργατοπατέρες), που θα χρησιμοποιηθούν για να διαβρώσουν παραπέρα το συνδικαλιστικό κίνημα που κινείται στη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής.
Η συγκεκριμένη επιμόρφωση στοχεύει στη δημιουργία αλλά και στην παγίωση του ΄΄νέου΄΄ εκπαιδευτικού, άξιου πλασιέ της επιχειρηματικότητας, της δεξιότητας, της αντιεπιστημονικότητας και της υποταγής. Τον θέλουν καλολαδωμενο γρανάζι στη μηχανή του καπιταλιστικού συστήματος για να ετοιμάσει καλύτερα τον αυριανό υποταγμένο ευέλικτο εργαζόμενο.
Την ώρα που το σύνολο των εκπαιδευτικών δέχεται άγρια επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, την ώρα που τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας στερούνται και των στοιχειωδών αγαθών στην εκπαίδευση (όπως τα βιβλία), την ώρα που η παιδεία προετοιμάζεται να γίνει ξέφραγο αμπέλι-βορά στις επιχειρήσεις, το ινστιτούτο της υποταγής ΙΠΕΜ/ΔΟΕ δίνει χείρα βοηθείας στο ΥΠΔΒΜθ να προωθήσει την πολιτική του.
Το παρελθόν του ΙΠΕΜ βρίθει παραδειγμάτων ερευνών οι οποιες δίνουν στο Υπουργείο το απαραίτητο δήθεν θεωρητικό πάτημα για την υλοποίηση των επαίσχυντων μέτρων. Να θυμίσουμε την έρευνα για τις συνθήκες άσκησης του εκπαιδευτικού έργου, έρευνα η οποία καθαγιάζει κάθε αντιδραστική αλλαγή (π.χ. αξιολόγηση με τα κριτήρια της αγοράς); Την έρευνα που έβγαλε λάδι τα καινούργια βιβλία της αμάθειας; Την έρευνα για τα 800 πιλοτικά σχολεία, που, με βάση το ερωτηματολόγιο που έθεταν, δεν υπήρχε το περιθώριο διαφωνίας με το θεσμό αλλά μόνο ο βαθμός συμφωνίας χωρίς να θίγεται ο θεσμός του ΄΄νέου΄΄ σχολείου;
Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα η εξέλιξη του ΙΠΕΜ/ΔΟΕ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχαμε προειδοποιήσει για το ρόλο αυτών των ινστιτούτων κι επιβεβαιωθήκαμε.
Να καταργηθούν τώρα τα ινστιτούτα της ενσωμάτωσης (το ΙΠΕΜ της ΔΟΕ, το ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ, το ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ της ΑΔΕΔΥ και το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ)! Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει σε κανένα ευρωπαϊκό "επιμορφωτικό" πρόγραμμα του ΙΠΕΜ. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να κάνουν το ίδιο. Να το ακυρώσουμε στην πράξη! Να συμπορευτούν με το ταξικό σ.κ. για ανατροπή της συγκυβέρνησης, να μην εφαρμοστούν τα μνημόνια, για αποδέσμευση από την Ε.Ε. και μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας. Αυτή είναι σήμερα η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους.