ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο παρελθόν βιώσαμε πολλές αποτυχημένες εκπαιδευτικές "μεταρρυθμίσεις". Η επερχόμενη "Αναβάθμιση" - "Πρώτα ο Μαθητής", όπως αναφέρεται, θα αφορά και το "Νέο Σχολείο" - "Τεχνολογικό Λύκειο" της πολύπαθης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Τ.Ε.Ε., σχεδιάζεται δε με "πρωταγωνιστή" και "κυρίαρχο" τον εκπαιδευτικό, σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο για την "Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση ...".

Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ επαναλειτούργησε και δραστηριοποιείται με σκοπό την καταγραφή των σχετικών τοπικών, σε επίπεδο νομού, ιδιαιτεροτήτων και την επίλυση των εδώ συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά και τη δημιουργία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.) σε επίπεδο επικράτειας, αυτού του μετώπου που όχι μόνο θα αποκρούσει την πολύπλευρη και πρωτόγνωρη επίθεση σε εργασιακό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, μισθολογικό και όλα τα άλλα δικαιώματα - κεκτημένα με αγώνες των εκπαιδευτικών, αλλά και θα στοχεύει στη διασφάλιση μιας Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης που έχει ανάγκη και χρειάζεται ο τόπος, αξίζει στον Έλληνα πολίτη και τιμά την Ελληνική κοινωνία.

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2012


Ε.Λ.Τ.Ε.Ε.  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΗΣ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ      Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ 20/02/2012
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ                         Αριθμ. Πρωτ.: 179
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: ΕΠΑ.Λ.-ΕΠΑ.Σ.-Σ.Ε.Κ. Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
                       ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3
                       632 00 ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ
ΤΗΛ: 6977456957 & 6976288325

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η  –  Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Σ   Δ Ρ Α Σ Η Σ   2012

                        Α. Αναφορά και σύνδεση με το 2011.
α) Εκπαιδευτική δράση ¨Διαμόρφωση – δενδροφύτευση παρτεριού Δημοτικής Κοινότητας Ν. Μουδανιών¨. Με πρωτοβουλία και οργάνωση της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής, στο δημοτικό παρτέρι στην είσοδο των Ν. Μουδανιών (διασταύρωση Λεωφ. Ελευθερίας με οδό Θεσσαλονίκης – παραπλεύρως ΚΤΕΛ), πραγματοποιούσαν οι μαθητές της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑ.Σ.) Μουδανιών, τα διδακτικά έτη 2009–10 και 2010-11, εργαστηριακή - πρακτική άσκηση. Οι πραγματοποιηθείσες εκπαιδευτικές εργασίες – δραστηριότητες των μαθητών αναφέρονται στις ανακοινώσεις της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής (αριθμ. πρωτ 63/6-5-2010 και 117/10-6-2011), επιγραμματικά δε είναι: κατασκευή μεταλλικής περίφραξης, κατασκευή πλήρους ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και φωτισμού, κατασκευή και εγκατάσταση φωτιζόμενων ταμπελών – πινακίδων ανάδειξης και προβολής των συμμετεχόντων στη δράση, κατασκευή σιντριβανιού με πίδακα και φωτισμό, κατασκευή προγραμματιζόμενου δικτύου άρδευσης, φύτευση δένδρων, φυτών και σπορά γκαζόν, εγκατάσταση δοχείων απορριμάτων και σχεδιασμός για τη δημιουργία χώρου ανάπαυσης – αναψυχής όπου είχε ήδη δρομολογηθεί η χορηγεία 5 παγκακιών από το Δήμο Νέας Προποντίδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα υλικά και ο εξοπλισμός που εγκαταστάθηκαν από τους μαθητές στο παρτέρι, πέραν της συνδρομής και συμμετοχής του Δήμου σε συγκεκριμένες εργασίες, προήλθαν από χορηγείες και δωρεές επαγγελματιών. Στις 27 Ιουνίου 2011 η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής οργάνωσε, επί τόπου του παρτεριού, με τη συμμετοχή και της ΕΠΑ.Σ. Μουδανιών, γιορτή – εκδήλωση παρουσίασης των πεπραγμένων με προσφορά κερασμάτων τιμώντας και ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές της δράσης. Πρέπει να αναφερθεί ότι η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής με έγγραφό της (αριθμ. πρωτ 101/21-1-2011) πρότεινε στις Δ/νσεις και τους Συλλόγους Διδασκόντων των ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ. και Σ.Ε.Κ. Ν. Μουδανιών αλλά και στην Δημοτική Αρχή την υιοθέτηση του δημοτικού παρτεριού. Ο Σύλλογος Διδασκόντων της ΕΠΑ.Σ. Μουδανιών με απόφασή του (Πράξη 9/8-2-2011) αιτήθηκε την υιοθέτηση και ο Δήμος Νέας Προποντίδας με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 4967/3-3-2011 έγγραφό του την ενέκρινε – αποδέχθηκε. Έχει ακόμη σημασία και πρέπει να είναι γνωστό ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων της ΕΠΑ.Σ. Μουδανιών, με απόφασή του (Πράξη 15/6-4-2011) ένταξε αυτή τη Δράση – Έργο με τίτλο «Σχεδιασμός και Διαμόρφωση του Παρτεριού της Δημοτικής Κοινότητας Ν. Μουδανιών» στο πλαίσιο της Αυτοαξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας κατά την υλοποίηση του εκπονούμενου προγράμματος Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου (ΑΕΕ).
            Παρ’ όλα τα παραπάνω η νέα Δ/νση και ο νέος Σύλλογος Διδασκόντων της ΕΠΑ.Σ. Μουδανιών (από το Σεπτέμβριο του 2011) απεφάσισαν – αρνήθηκαν τη συνέχιση του προγράμματος Αυτοαξιολόγησης της Σχολικής Μονάδος, που προβλεπόταν να ολοκληρωθεί την τρέχουσα σχολική χρονιά και διέκοψαν την παραπάνω δράση.
            Έτσι, επειδή οι προβλεπόμενες για αυτή τη διδακτική χρονιά εργασίες (διαμόρφωσης, επενδύσεων, δημιουργίας χώρου αναψυχής, συμπληρωματικές φυτεύσεις και αρδεύσεις, κλπ εργασίες ολοκλήρωσης) στο δημοτικό παρτέρι εκ των δεδομένων δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, ούτε ακόμη και αυτές οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, άλλωστε και η υιοθέτηση στερείται πλέον αντικειμένου – ουσίας – περιεχομένου. Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής, εκ των πραγμάτων, αναστέλλει υποχρεωτικά τη συγκεκριμένη δράση επιφυλλασσόμενη να επανέλθει, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, σε επόμενο χρόνο.
            β) Δράση ¨Εκπαίδευση με Ποδήλατο¨. Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής, ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2011 να διοργανώνει ποδηλατικούς περιπάτους για τη συνύπαρξη εκπαιδευτικών – μαθητών - πολιτών εκτός σχολείου, με σκοπό τη δημιουργία και καλλιέργεια των σχέσεων σχολείου και κοινωνίας. Συγκεκριμένος και ειδικός στόχος είναι η προώθηση του ποδηλάτου σαν, οικονομικού μέσου μετακίνησης, μέσου άθλησης, συντήρησης - διατήρησης καλής φυσικής κατάστασης, μέσου διασκέδασης – ψυχαγωγίας αναπτύσσοντας παράλληλα την ιδιαίτερη – φιλική σχέση και επαφή με το περιβάλλον. Για την επίτευξη του στόχου έχει πραγματοποιηθεί ενημέρωση και επαφές συζητήσεις με τις Δ/νσεις των σχολείων Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Μουδανιών, την Κοινοτική Αρχή Ν. Μουδανιών, τη Δημοτική Αρχή Νέας Προποντίδας, τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Νέας Προποντίδας, την Αστυνομική Δ/νση Χαλκιδικής και την Τροχαία Ν. Μουδανιών, τον Εμπορικό Σύλλογο Ν. Μουδανιών κ.α. φορείς, στα πλαίσια δε της διαβούλευσης της πρώτης φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Νέας Προποντίδας που αφορά τον ¨Στρατηγικό Σχεδιασμό¨ υποβλήθηκε πρόταση με κύριο θέμα τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα των Ν. Μουδανιών.
Με χρηματοδότηση του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Νέας Προποντίδας πρόκειται σύντομα να εγκατασταθούν θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων στον αυλόγυρο των σχολείων Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Μουδανιών (από 20 στα 2 Γυμνάσια, στο ΓΕ.Λ. και στο ΕΠΑ.Λ.).
Έχουν χαραχθεί ποδηλατικές διαδρομές εκτός του αστικού κέντρου των Ν. Μουδανιών και οι προγραμματισμένες – οργανωμένες ποδηλατάδες, καιρού επιτρέποντος, πραγματοποιούνται Τετάρτη (03:00μμ) και Κυριακή (11:00πμ).
Για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με τη δράση δημιουργήθηκε αρχικά σελίδα στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης facebook με τίτλο ¨Εκπαίδευση με Ποδήλατο¨, επειδή όμως στη συνέχεια κρίθηκε απαραίτητη η ύπαρξη σελίδας για τη γενική – άμεση και συνεχή ενημέρωση των μελών και φίλων της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής για όλα τα θέματα, δημιουργήθηκε η ομώνυμη (τίτλος ¨Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ¨) κι έτσι η σελίδα της συγκεκριμένης δράσης δεν ενημερώνεται – χρησιμοποιείται πλέον.
                        Β. Πορεία στο 2012.
            α) Στις 30 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή μελών και φίλων, συνεστίαση – κοπή βασιλόπιτας και κλήρωση λαχειοφόρου αγοράς. Ανταλλάχθηκαν ευχές για την καινούργια χρονιά και απόψεις – προβληματισμοί για τα τεκταινόμενα στην εκπαίδευση και τον κλάδο.
            β) Έγιναν όλες οι αναγκαίες επαφές και σχετικές ενέργειες για την ίδρυση Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. στα Ν. Μουδανιά, τη λειτουργία Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. στη Στρατονίκη και γενικά για να υλοποιηθούν όλες οι προτάσεις για μεταβολές στις σχολικές μονάδες της Τ.Ε.Ε. που υποβλήθηκαν με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 175/3-2-2012 έγγραφο της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής προς τη Δ.Δ.Ε. Χαλκιδικής. Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012 η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Ν. Προποντίδας αποφάσισε ομόφωνα – εισηγήθηκε στο οικείο Δημοτικό Συμβούλιο την ίδρυση Εσπερινού ΕΠΑ.Λ., το οποίο στη συνεδρίασή του την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου αποφάσισε σχετικά προχωρώντας στις απαραίτητες ενέργειες.
γ) Η δράση ¨Εκπαίδευση με Ποδήλατο¨ συνεχίζεται. Με τη βελτίωση του καιρού οι ποδηλατάδες θα ξαναρχίσουν δυναμικά. Οι 81 τουλάχιστον καταγεγραμμένοι φίλοι στη σελίδα του facebook με τίτλο ¨Εκπαίδευση με Ποδήλατο¨ θα πολλαπλασιαστούν και με όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις θα ληφθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου της δράσης.
δ) Προγραμματίζεται, στο μήνα Μάρτιο, ημερίδα με θέμα ¨Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Τεχνολογικό Λύκειο¨. Θα πραγματοποιηθεί απογευματινές ώρες στα Ν. Μουδανιά και θα απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και στην κοινωνία. Φυσικά θα εκδοθεί ανακοίνωση που θα καθορίζει το πρόγραμμα και όλες τις λεπτομέρειες. Μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους θα καταβληθεί προσπάθεια να πραγματοποιηθεί ακόμη μία ημερίδα.
ε) Με την ευκαιρία του εορτασμού (την 25η Μαρτίου) των 10 ετών λειτουργίας του Μουσείου Αλιευτικών Σκαφών Εργαλείων στα Ν. Μουδανιά, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε διαμόρφωση και φύτευση στο κοινόχρηστο παρτέρι μπροστά από το κτίριο του μουσείου επί της Λεωφόρου Ελευθερίας. Για την οργάνωση της δράσης ήρθαμε σε επαφή και συνεννόηση με το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Αντιδήμαρχο παιδείας και τον Αντιδήμαρχο πρασίνου του Δήμου Ν. Προποντίδας, καθώς και με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ν. Μουδανιών. Επικοινωνήσαμε, μέσω του Αντιδημάρχου παιδείας και με τον Δασάρχη Πολυγύρου για να παραχωρήσει στο Δήμο όσα από τα δενδρύλλια επιλογής μας είχε τη δυνατότητα. Τις σχετικές - απαραίτητες εργασίες προβλέπεται, σύμφωνα με την απόφαση, να πραγματοποιήσουν μαθητές του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, της ειδικότητας έργων τοπίου και περιβάλλοντος του ΕΠΑ.Λ. Ν. Μουδανιών καθώς και της ειδικότητας δενδροκομίας της ΕΠΑ.Σ. Μουδανιών, που στεγάζονται στην ίδια λεωφόρο και σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από το μουσείο. Η δραστηριότητα θεωρείται εκπαιδευτική, εντός του σχολικού ωραρίου και στα πλαίσια – σε προέκταση της εργαστηριακής άσκησης, σαν εργασία σε πραγματικές συνθήκες, υπό την εποπτεία και επίβλεψη των εργαστηριακών καθηγητών ειδικότητας του Σ.Ε.Κ. Ν. Μουδανιών. Στη σχετική, όμως, συζήτησή μας με τους Δ/ντες ΕΠΑ.Λ. και Σ.Ε.Κ. Ν. Μουδανιών λάβαμε την κοινή απάντηση – απόφασή τους να μην εμπλακούν οι μαθητές. Λυπούμεθα για αυτή την απόλυτη και απορριπτική θέση των Δ/ντων οι οποίοι, ούτε επιφυλλάσσονται προκειμένου να φέρουν το θέμα είτε στον Τομέα Γεωπονίας (καθηγητές και μαθητές) είτε στο Σύλλογο Διδασκόντων (ΕΠΑ.Λ. – Σ.Ε.Κ.) για να αποφανθεί σχετικά, ούτε διερευνούν τις προθέσεις – επιθυμίες των μαθητών για τους οποίους γνωρίζουμε ότι ενδιαφέρονται και είναι θετικοί. Είναι ζητούμενο να διοχετεύουμε τέτοια μηνύματα στους μαθητές και από τα σχολεία προς την κοινωνία.
στ) Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής ασπαζόμενη τις αρχές του εθελοντισμού, αναγνωρίζοντας ότι τώρα όσο ποτέ άλλοτε είναι επιβεβλημένη η προσφορά του στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αποτελεσμάτων της πολύπλευρης κρίσης, θεωρώντας ότι είναι το μόνο φάρμακο στην παγιοποιημένη – χρονίζουσα - αρρωστημένη νοοτροπία του ¨ωχαδερφισμού¨ και της κοινωνικής απομόνωσης με όσα επιπλέον προβλήματα δημιουργούν, προχωρά, υπό την αιγίδα του Δήμου Ν. Προποντίδας και όχι μόνον αλλά και με τη συμπαράσταση – σύμπραξη και ενεργό συμμετοχή του, στη σύσταση και δημιουργία μητρώου εθελοντών με την κατ’ αρχή καταγραφή – ένταξη των ενδιαφερομένων – διατιθεμένων είτε φυσικών προσώπων, είτε κοινωνικών ομάδων – φορέων – συλλόγων – σωματείων – ομίλων κλπ. Σε μία πρώτη επαφή εκδηλώθηκε ήδη το ενδιαφέρον και στήριξη – συμμετοχή από την πλευρά του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Νέας Προποντίδας. Στόχος της καταγραφής είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων που θα προκύπτουν για την επιλογή αυτών των εθελοντικών δράσεων που θα είναι εφικτές, θα μπορούν δηλαδή να οργανωθούν – υποστηριχθούν και υλοποιηθούν. Η δράση – πρωτοβουλία αυτή θα αποκτήσει ¨σάρκα και οστά¨ μέσα από ιδιαίτερη ανακοίνωση που θα δει το φως της δημοσιότητας στο άμεσο μέλλον.
ζ) Το Δεκέμβριο, πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, αντιπροσωπεία του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. επισκέφθηκε τα σχολεία Τ.Ε.Ε. της Χαλκιδικής και συζήτησε στους Συλλόγους Διδασκόντων τα τρέχοντα εκπαιδευτικά θέματα. Σε αναμονή της, σύμφωνα με τα λόγια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, ψήφισης των όσων θα ορίζουν τα της Δ/θμιας Τ.Ε.Ε., αλλά και των επιπλέον νέων – πρόσφατων πληγμάτων αλλά και των όσων ακόμη φημολογούνται ότι θα επιφέρει η οικονομική κρίση στον εκπαιδευτικό, το Δ.Σ. της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής πρόκειται να επισκεφθεί εκ νέου, εντός του Μαρτίου, τα σχολεία, για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων αλλά και για τον καθορισμό της μορφής και του είδους των μελλοντικών κινητοποιήσεων. Παρακολουθούντες τα γεγονότα και παραμένοντας σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


 ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                               ΗΛΙΑΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ