ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο παρελθόν βιώσαμε πολλές αποτυχημένες εκπαιδευτικές "μεταρρυθμίσεις". Η επερχόμενη "Αναβάθμιση" - "Πρώτα ο Μαθητής", όπως αναφέρεται, θα αφορά και το "Νέο Σχολείο" - "Τεχνολογικό Λύκειο" της πολύπαθης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Τ.Ε.Ε., σχεδιάζεται δε με "πρωταγωνιστή" και "κυρίαρχο" τον εκπαιδευτικό, σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο για την "Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση ...".

Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ επαναλειτούργησε και δραστηριοποιείται με σκοπό την καταγραφή των σχετικών τοπικών, σε επίπεδο νομού, ιδιαιτεροτήτων και την επίλυση των εδώ συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά και τη δημιουργία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.) σε επίπεδο επικράτειας, αυτού του μετώπου που όχι μόνο θα αποκρούσει την πολύπλευρη και πρωτόγνωρη επίθεση σε εργασιακό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, μισθολογικό και όλα τα άλλα δικαιώματα - κεκτημένα με αγώνες των εκπαιδευτικών, αλλά και θα στοχεύει στη διασφάλιση μιας Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης που έχει ανάγκη και χρειάζεται ο τόπος, αξίζει στον Έλληνα πολίτη και τιμά την Ελληνική κοινωνία.

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ- ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ


Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Αχιλλέως 37 - 41 & Μυλλέρου, 104 36 Αθήνα
τηλέφωνο: 210-5238973, fax: 210-5202798
ηλεκτρον. σελ.: http://www.oltee.gr, facebook: group Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
πληροφορίες: Σεραφείμ Κερασιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., τηλ.: 6936-449284
Αθήνα, 20-5-2013
 Αριθμ. Δ.Τ.: 049
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΦΥΓΗ προς τα ΕΜΠΡΟΣ – Ολοταχώς για το Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο
Ξεπερνώντας την εσωστρέφεια και την κατήφεια που δημιούργησαν οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, η Ομοσπονδία μας συνεχίζει τον αγώνα των εκπαιδευτικών της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για την ίδρυση και λειτουργία, ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, ενός σύγχρονου Τεχνικού σχολείου.
ΦΥΓΗ προς τα ΕΜΠΡΟΣ, με ένα σχολείο που θα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις και θα διασφαλίζει το μέλλον της Ανώτερης Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας στις επόμενες δεκαετίες. Ένα σχολείο που θα στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας, ένα σχολείο πρώτης και συνειδητής επιλογής των μαθητών !
ΦΥΓΗ προς τα ΕΜΠΡΟΣ, με μια ολοκληρωμένη Πρόταση και Όραμα για την Τ.Ε.Ε.
Βασικά σημεία της πρότασης της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. για το νέο Τ.Ε.Λ. δημοσιοποιήθηκαν με το Δελτίο Τύπου 043/19-4-2013, ενώ με το Δελτίο Τύπου 044/22-4-2013 έγινε η διαγραμματική του παρουσίαση. Με το επόμενο Δελτίο Τύπου 045/23-4-2013 γνωστοποιήσαμε την έναρξη του αγώνα δρόμου συναντήσεων - επικοινωνίας και ενημέρωσης Υπουργείου, Φορέων, Πολιτικών Κομμάτων αλλά και των Εκπαιδευτικών μέσω των Συλλόγων Διδασκόντων, Γενικών Συνελεύσεων, Ημερίδων κλπ.
Επιγραμματικά αναφέραμε ότι:
–  Το νέο σχολείο της Τ.Ε.Ε. πρέπει να στοχεύει σε ενός διαφορετικού τύπου μάθηση, με έμφαση στο τρίπτυχο «Γνώσεις, Δεξιότητες και Ικανότητες», σύμφωνα και με τις τρέχουσες εκπαιδευτικές αντιλήψεις και την Ευρωπαϊκή παιδαγωγική κουλτούρα. Δεν επιθυμούμε θεσμική «τομή» ή μια ακόμη «μεταρρύθμιση» με αλλαγή «ταμπέλας», αλλά επιδιώκουμε θεμελιώδη ρήξη με την απαρχαιωμένη και βαθειά ριζωμένη νοοτροπία που εννοεί την «Γνώση» ως βασανιστική αποστήθιση ασύνδετων και ακατέργαστων πληροφοριών.
–  Επιμένουμε στον τίτλο «Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο» και όχι «Τεχνολογικό», που παραπέμπει μονοσήμαντα στην «λόγια» μόνο εκδοχή και προοπτική των Τεχνών.
–  Το όποιο σχολείο δημιουργηθεί, πρέπει να αποτελεί συνέχεια του προηγουμένου σχήματος. Οι βαθιές τομές δεν το βοηθούν να αποκτήσει παράδοση και ρίζες. Οι συχνές αλλαγές ονομασίας δεν επιτρέπουν να δημιουργηθεί και το απαραίτητο «brand name» (αναγνωρίσιμο όνομα). Αντίθετα, θα πρέπει να προβλέπονται θεσμικές διαδικασίες διορθωτικών παρεμβάσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα ετών.
–  Θέλουμε να γεφυρώσουμε στη βάση της εκπαίδευσης, το χάσμα γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών που βιώνουν μεταξύ τους ο «επιστήμονας» και ο «τεχνίτης» κάθε ειδικότητας, στον εργασιακό χώρο που συνεργάζονται επαγγελματικά. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να «κάθονται στο ίδιο θρανίο» μέχρι τη Β΄τάξη (Τομείς).
–  Τα περίφημα «δυαδικά» μοντέλα δεν μπορούν να αποτελούν πρότυπο τυπικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, προϋποθέτουν ένα βιομηχανοποιημένο εργασιακό περιβάλλον που απλά δεν υφίσταται στη χώρα μας!! Αντίθετα, θα πρέπει να ενισχύεται η πρωτοβουλία και η επιχειρηματικότητα.
Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ των εκπαιδευτικών σε ΟΛΗ την Ελλάδα συνεχίζεται. Αναλυτικά:
–  Την Τετάρτη 24-4-2013 και ώρα 11:00 π.μ., αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Αμπόνη, το Γενικό Γραμματέα Σταμάτη Σταματιάδη, τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κώστα Κωνσταντίνου και τον Έφορο Βιβλιοθήκης & Εκδόσεων Νίκο Μπαντή, συμμετείχε με εισηγήσεις στη Γενική Συνέλευση της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Β΄ Θεσσαλονίκης στο συγκρότημα των ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. Ευόσμου. Παραβρέθηκαν στελέχη της εκπαίδευσης, πλήθος εκπαιδευτικών, απαντήθηκαν ερωτήματα και δόθηκαν διευκρινήσεις.
–  Την Τετάρτη 24-4-2013 και ώρα 18:00, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Αμπόνη, τον Γενικό Γραμματέα Σταμάτη Σταματιάδη, και τον βοηθό ταμία Πέτρο Κακαζιάνη, πραγματοποίησε ενημέρωση του Συλλόγου Διδασκόντων της ΕΠΑ.Σ. Χανίων. Οι συνάδελφοι έδειξαν ενδιαφέρον για το προτεινόμενο Τ.Ε.Λ. και αγκάλιασαν τις απόψεις και εν γένει θέσεις της Ομοσπονδίας. Πρόκειται να διερευνηθεί η δυνατότητα επαναλειτουρ-γίας της τοπικής Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χανίων.
–  Την Τετάρτη 24-4-2013 και ώρα 21:00, η παραπάνω αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της τοπικής Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Ρεθύμνου υπό τον Πρόεδρό της Βαρδή Δασκαλάκη, επισκέφθηκε στο γραφείο του το Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γεώργιο Μαρινάκη. Στο Δήμαρχο ετέθη το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας του 2ου ΕΠΑ.Λ. Ρεθύμνου και παρείχε όλες τις διαβεβαιώσεις ότι, από πλευράς Δήμου, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες όχι μόνο για την ίδρυση, αλλά και για τη μόνιμη εγκατάστασή του.
–  Την Τετάρτη 24-4-2013 και ώρα 21:30, η παραπάνω αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., πραγματοποίησε ενημέρωση του Συλλόγου Διδασκόντων του εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Ρεθύμνου, παρουσία της υπευθύνου Τ.Ε.Ε. της Δ.Δ.Ε. Ρεθύμνου Λίτσας Μαμαλάκη αλλά και της αντιπροσωπείας της τοπικής Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Διεξείχθει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διήρκησε δε επί μακρόν.
–  Την Πέμπτη 25-4-2013 και ώρα 09:00 π.μ., η παραπάνω αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., πραγματοποίησε ενημέρωση του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ρεθύμνου, παρουσία του Διευθυντή Δ.Δ.Ε. Ρεθύμνου Ανδρέα Ταξάκη, της υπευθύνου Τ.Ε.Ε. της Δ.Δ.Ε. Ρεθύμνου Λίτσας Μαμαλάκη αλλά και της αντιπροσωπείας της τοπικής Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλο σχολείο με πολυμελή Σύλλογο που έδειξε σοβαρή ανταπόκριση στην πρόταση.
–  Την Πέμπτη 25-4-2013 και ώρα 11:30 π.μ., η παραπάνω αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., συμμετείχε με εισηγήσεις στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Ηρακλείου, που πραγματο-ποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 6ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης. Η συμ-μετοχή των συναδέλφων εκπαιδευτικών ήταν ιδιαίτερα μεγάλη όπως και το ενδιαφέρον τους για τα τεκταινόμενα στην εκπαίδευση. Αποτυπώθηκε με έντονο τρόπο η ανησυχία και ο προβλη-ματισμός για το μέλλον της Τ.Ε.Ε.

–  Την ίδια μέρα Πέμπτη 25-4-2013 και ώρα 14:30, η παραπάνω αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. επισκέφθηκε στο γραφείο του τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Απόστολο Κλινάκη. Ανταλλάχθηκαν γόνιμες απόψεις για την Τ.Ε.Ε. Ο Περιφερειακός Διευθυντής είναι πολύ καλός γνώστης των θεμάτων που την απασχολούν, έχει άλλωστε πρωταγωνιστήσει στο παρελθόν στο χειρισμό τους σε κεντρικό επίπεδο και είναι διατεθειμένος να δώσει όλες τις λύσεις που απαιτούνται στα διοικητικά όρια ευθύνης του, με έμφαση το χωροταξικό και κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Τ.Ε.Ε. στην πόλη του Ηρακλείου.
–  Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 ο Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. Σταμάτιος Σταματιάδης εισηγήθηκε το θέμα «Η Προσδοκία για την Τ.Ε.Ε. στο Αύριο» στις τριήμερες εναρμονισμένες εκδηλώσεις – δράσεις για την Τεχνική & Επαγγελματική Εκπαίδευση στο πλαίσιο των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2013» της Δράμας, μετά από πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής.
–  Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 ο Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. Σταμάτιος Σταματιάδης με τον Πρόεδρο και τον Οργ. Γραμματέα της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Δράμας, Χρήστο Σαμαρά και Στέφανο Καρπουζίδη αντίστοιχα, επισκέφτηκαν το ΕΠΑ.Λ. Δοξάτου και εν συνεχεία το ΕΠΑ.Λ. Προσοτσάνης και αντάλλαξαν απόψεις με τους συναδέλφους μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων.
–  Την ίδια μέρα, ο Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. παρέστη σε έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Δράμας που πραγματοποιήθηκε στις 2:00 μμ στο αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας.
Ο αγώνας δρόμου ενημέρωσης για την πρόταση της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. με επισκέψεις, ενημερώσεις και επαφές με τους συναδέλφους της Τ.Ε.Ε. συνεχίζεται …
Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ




Ε.Λ.Τ.Ε.Ε ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ



ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ



ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΡΗΤΗΣ