ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο παρελθόν βιώσαμε πολλές αποτυχημένες εκπαιδευτικές "μεταρρυθμίσεις". Η επερχόμενη "Αναβάθμιση" - "Πρώτα ο Μαθητής", όπως αναφέρεται, θα αφορά και το "Νέο Σχολείο" - "Τεχνολογικό Λύκειο" της πολύπαθης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Τ.Ε.Ε., σχεδιάζεται δε με "πρωταγωνιστή" και "κυρίαρχο" τον εκπαιδευτικό, σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο για την "Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση ...".

Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ επαναλειτούργησε και δραστηριοποιείται με σκοπό την καταγραφή των σχετικών τοπικών, σε επίπεδο νομού, ιδιαιτεροτήτων και την επίλυση των εδώ συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά και τη δημιουργία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.) σε επίπεδο επικράτειας, αυτού του μετώπου που όχι μόνο θα αποκρούσει την πολύπλευρη και πρωτόγνωρη επίθεση σε εργασιακό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, μισθολογικό και όλα τα άλλα δικαιώματα - κεκτημένα με αγώνες των εκπαιδευτικών, αλλά και θα στοχεύει στη διασφάλιση μιας Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης που έχει ανάγκη και χρειάζεται ο τόπος, αξίζει στον Έλληνα πολίτη και τιμά την Ελληνική κοινωνία.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. ΜΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ                          Αθήνα, 1/6/2011
             ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                            Αριθ Πρωτ: 229
          Δ/NΣΗ : ΑΧΙΛΛΕΩΣ  37
Τ.Κ  10436    -   ΑΘΗΝΑ                  ΠΡΟΣ :1)ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΗΛ: 210 5238973    - 210 5121399             κα Άννα Διαμαντοπούλου
         6932798177                                      2)ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
FAX: 210 5202798     - 210 5121399            κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
ΗΛΕΚΤ/ΚΗ ΣΕΛΙΔΑ: http://www.oltee.gr  ΚΟΙΝ:1) ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
E-mail: oltee@otenet.gr                                            ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Π.Ε. & Δ.Ε
          oltee.oltee@gmail.com                                    ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Π.Ε & Δ.Ε
                                                                                   ΤΜΗΜΑΤΑ Β΄
                                                                                                   2) ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
                                                                                                        ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

κα Υπουργέ
κα Υφυπουργέ
το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αντιδρά εντονότατα στο με αριθ. πρωτ. Φ381.23/54522/Δ1/25-5-2001 έγγραφο της ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Π.Ε. & Δ.Ε. / ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Π.Ε. & Δ.Ε. / ΤΜΗΜΑΤΑ Β΄ σχετικά με τις «Διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή υποψηφίων Διευθυντών όλων των τύπων Σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Στην παράγραφο Α. του παραπάνω εγγράφου, οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας ενημερώνουν τις ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ότι σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 3848/2010 οι τύποι σχολείων είναι:
     α1. Η προϋπόθεση σε οποιοδήποτε τύπο Λυκείου και αν έχει υπηρετήσει ο εκπαιδευτικός την τριετία αφορά σε Τ.Ε.Ε., ΕΠ.Λ., Τ.Ε.Λ. Γενικό Λύκειο ημερήσιο ή Εσπερινό, Μουσικό Λύκειο, Πειραματικό Λύκειο, ΕΠΑ.Λ., κλπ., με την προϋπόθεση να διδάσκεται έστω και ένα μάθημα της ειδικότητάς του σε πρώτη ανάθεση, πρόκειται δηλαδή για τον πρώτο τύπο.
     α2. Η αναφορά σε οποιοδήποτε τύπο Γυμνασίου και αν έχει υπηρετήσει ο εκπαιδευτικός την τριετία αφορά σε ημερήσιο ή Εσπερινό Γυμνάσιο, Μουσικό Γυμνάσιο, Πειραματικό Γυμνάσιο, κλπ, με την προϋπόθεση να διδάσκεται έστω και ένα μάθημα της ειδικότητάς του σε πρώτη ανάθεση και θεωρείται ότι έχει ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε αντίστοιχους προς κάλυψη θέσεων τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας, πρόκειται δηλαδή για τον δεύτερο τύπο.
     α3. Σε οποιοδήποτε τύπο και εάν έχει υπηρετήσει ο εκπαιδευτικός την τριετία (Νέου Τύπου, Τ.Ε.Σ., Τ.Ε.Ε. Α΄ Κύκλου, ΕΠΑ.Σ., Σ.Ε.Κ., κλπ), λογίζεται ότι ο εκπαιδευτικός έχει υπηρετήσει στον τρίτο τύπο σχολείου. Ο τρίτος τύπος σχολείου είναι με τις ίδιες προϋποθέσεις των άλλων δύο (2) τύπων σχολείων.
     β. Όμως εάν, υπάρχει ταυτόχρονη υπηρέτηση σε πολλούς τύπους σχολείων θα υπολογίζεται ο τύπος στον οποίο υπήρχε ο μεγαλύτερος χρόνος υπηρέτησης.
Η παραπάνω αναφερόμενη κατάταξη των σχολείων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας, κατατάσσοντας στην ίδια κατηγορία τους Διευθυντές των Γενικών Λυκείων με τους Διευθυντές των ΕΠΑ.Λ. και σε διαφορετική κατηγορία τους Διευθυντές των ΕΠΑ.Σ. και Σ.Ε.Κ. είναι εντελώς αυθαίρετος.
            Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 11 του Ν. 3848/2010 «Ως Διευθυντές σχολικών μονάδων και ΣΕΚ επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με βαθμό Α΄…………….. από τα οποία τουλάχιστον τρία σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας……».
Είναι σε όλους γνωστό, απορούμε πως δεν το γνωρίζουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας, ότι οι τύποι σχολείων που υπάρχουν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι:
1)    Για την κατώτερη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (υποχρεωτική εκπαίδευση) είναι το Γυμνάσιο ημερήσιο ή εσπερινό.
2)    Για την ανώτερη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (μετά υποχρεωτική) είναι:
Α) Τα Λύκεια της Γενικής Εκπαίδευσης(ΕΝΙΑΙΑ – ΓΕΝΙΚΑ κλπ ημερήσια ή εσπερινά) και
Β) Τα σχολεία της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΛ – ΤΕΣ – ΤΕΕ - ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. ημερήσια ή εσπερινά και Σ.Ε.Κ).
Αυτή η κατάταξη των τύπων σχολείων εφαρμόζεται όλα τα προηγούμενα χρόνια κατά την επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 3848/2010, ο νομοθέτης, τοποθέτησε αυτή την δέσμευση των διδακτικών καθηκόντων τριών ετών σε αντίστοιχους με την κάλυψη θέσεων τύπους σχολείων, επειδή πρέπει οι επιλεγόμενοι διευθυντές να έχουν υπηρετήσει τουλάχιστον τρία έτη σε αντίστοιχη σχολική μονάδα ώστε να γνωρίζουν όλη την νομοθεσία λειτουργίας των αντίστοιχων σχολείων για την καλύτερη λειτουργία τους.
Επίσης τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. & Σ.Ε.Κ. λειτουργούν με διαφορετικούς νόμους και διαφορετικά Π.Δ.
Εκτός από αυτή την αυθαίρετη και ύποπτη κατάταξη των σχολικών μονάδων στο παραπάνω έγγραφο τους οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας θέτουν και την προϋπόθεση:
1)    Να διδάσκεται έστω και ένα μάθημα της ειδικότητάς του σε πρώτη ανάθεση.
Η παραπάνω αναφερόμενη προϋπόθεση δεν περιλαμβάνεται καθόλου στα άρθρα του Ν. 3848/2020, που ισχύει για την επιλογή των Διευθυντών των σχολικών μονάδων, και απορούμε με ποιο δικαίωμα οι υπηρεσίες σας επιβάλλουν όρους που δεν περιλαμβάνονται σε κανένα νομικό πλαίσιο.
Επειδή υπάρχει αυθαίρετη ερμηνεία των διατάξεων για τις προϋποθέσεις επιλογής Διευθυντών σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
απαιτούμε άμεσα την απόσυρση του
Φ381.23/54522/Δ1/25-5-2001 εγγράφου της ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Π.Ε. & Δ.Ε./ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Π.Ε. & Δ.Ε./ΤΜΗΜΑΤΑ Β.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να καταγγείλουμε την ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Π.Ε. & Δ.Ε./ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Δ.Ε. γιατί δεν κοινοποίησε το παραπάνω αναφερόμενο έγγραφο στην ΟΛΤΕΕ αλλά μόνο επιλεκτικά σε άλλες ομοσπονδίες.
Σας παρακαλούμε να πληροφορήσετε τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας ότι είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν εφαρμόζοντας τους νόμους και τις διατάξεις.
Δεν έχουν κανένα δικαίωμα κοινοποίησης των εγγράφων τους μόνο σε όσους επιθυμούν, αλλά είναι υποχρεωμένοι να τα κοινοποιούν σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Αν συνεχίσουν την ίδια τακτική και δεν μας ενημερώνουν θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να προσφύγουμε δικαστικά κατά των υπηρεσιών σας για παράβαση καθήκοντος.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΛΤΕΕ
          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΛΑΓΑΡΗΣ               ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ