ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο παρελθόν βιώσαμε πολλές αποτυχημένες εκπαιδευτικές "μεταρρυθμίσεις". Η επερχόμενη "Αναβάθμιση" - "Πρώτα ο Μαθητής", όπως αναφέρεται, θα αφορά και το "Νέο Σχολείο" - "Τεχνολογικό Λύκειο" της πολύπαθης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Τ.Ε.Ε., σχεδιάζεται δε με "πρωταγωνιστή" και "κυρίαρχο" τον εκπαιδευτικό, σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο για την "Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση ...".

Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ επαναλειτούργησε και δραστηριοποιείται με σκοπό την καταγραφή των σχετικών τοπικών, σε επίπεδο νομού, ιδιαιτεροτήτων και την επίλυση των εδώ συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά και τη δημιουργία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.) σε επίπεδο επικράτειας, αυτού του μετώπου που όχι μόνο θα αποκρούσει την πολύπλευρη και πρωτόγνωρη επίθεση σε εργασιακό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, μισθολογικό και όλα τα άλλα δικαιώματα - κεκτημένα με αγώνες των εκπαιδευτικών, αλλά και θα στοχεύει στη διασφάλιση μιας Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης που έχει ανάγκη και χρειάζεται ο τόπος, αξίζει στον Έλληνα πολίτη και τιμά την Ελληνική κοινωνία.

Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2010

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ε.Λ.Τ.Ε.Ε.  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΗΣ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ        Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ 30/06/2010
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ                    Αριθμ. Πρωτ.: 74                                                   

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
            Κυρία Υπουργέ,
Α. Πρώτα ο μαθητής, σύμφωνα με δηλώσεις σας.
            Πτυχιούχοι των ΕΠΑ.Σ. του Νομού μας, ειδικότητας τεχνιτών ηλεκτρολογικών εργασιών, προκειμένου να αποκτήσουν τη σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος, επισκέφτηκαν την αρμόδια Δ/νση Βιομηχανίας της Ν.Α. Χαλκιδικής. Έφυγαν όμως άπραγοι αφού έλαβαν την απάντηση ότι δεν προκύπτει κάτι, ούτε γνωρίζουν οι εκεί υπηρεσιακοί παράγοντες οτιδήποτε σχετικό με τους πτυχιούχους των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. Το πτυχίο τους είναι επιπέδου ΙΙΙ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Μήπως άλλαξε κάτι; Και αν άλλαξε, δεν θα έπρεπε το Υπουργείο να μας ενημερώσει; Ποιο το μέλλον των μαθητών μας; Για ποιο λόγο η συγκέντρωση τόσων τίτλων σπουδών;
Β. Το νέο σχολείο.
            Η ΕΠΑ.Σ. Μουδανιών με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων πρότεινε, για το σχολικό έτος 2010-11, την ίδρυση ειδικοτήτων (αμαξωμάτων, αμπελουργίας – οινοτεχνίας, βοηθών φαρμακείων και αισθητικής τέχνης). Η επιτροπή παιδείας του Δήμου Μουδανιών αλλά και η Νομαρχιακή επιτροπή παιδείας εισηγήθηκαν θετικά. Από τις 15 του μήνα έχουν αρχίσει οι εγγραφές μαθητών, τελείωσε ο Ιούνιος και σχετική έγγραφη θέση – απόφαση του Υπουργείου δεν υπάρχει ενώ το αρμόδιο Τμήμα Β’ της Διεύθυνσης Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προφορικά, αρνείται την ίδρυση των προτεινόμενων ειδικοτήτων. Τα σχολεία αυτά (ΕΠΑ.Σ.) καλούνται να καλύψουν κοινωνικές τοπικές ανάγκες σε τεχνικό δυναμικό. Τελικά τι νόημα έχει η προαπαιτούμενη για την ίδρυση ειδικοτήτων διαδικασία μέσω Δημοτικών και Νομαρχιακών επιτροπών; Είναι θέμα πολιτικής; Υπάρχει κάποια τέτοια πολιτική, και, αν ναι, θα μας την γνωστοποιήσετε; Περιμένουμε, διανύοντας τον 9ο μήνα της διακυβέρνησής σας.
Γ. Ο μάχιμος εκπαιδευτικός.
Πρόσφατα στην πρόσκληση υποψηφίων εκπαιδευτικών για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων (αριθ. πρωτ. 73493/Δ2/23-06-2010), στην ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΙΙ, και, με ιδιαίτερα μαύρα γράμματα αναφέρεται: «Για τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Σ. και ΕΠΑ.Λ. θα ακολουθήσει συμπληρωματική εγκύκλιος για υποβολή αιτήσεων, για την ένταξή τους στον πίνακα με μηδενικά μόρια, εφόσον λυθεί το θέμα της ένταξής τους σε κλάδο εκπαιδευτικών ΔΕ 01 και ΤΕ 01.». Εφόσον λυθεί…  δυστυχώς, όμως, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται στο άμεσο μέλλον.
            Κυρία Υπουργέ,
Ο μαθητής, το σχολείο και ο εκπαιδευτικός της Τ.Ε.Ε. αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Από τη μέχρι σήμερα ανυπαρξία λόγου αλλά και την άρνηση συνάντησης με την Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. αποδεικνύεται η έλλειψη διάθεσης ουσιαστικού διαλόγου για την επίλυσή τους. Δεν αντέχει άλλη ταλαιπωρία η Τ.Ε.Ε. Περιμένουμε τις ενέργειές σας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ     ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ                                                           ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ