ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο παρελθόν βιώσαμε πολλές αποτυχημένες εκπαιδευτικές "μεταρρυθμίσεις". Η επερχόμενη "Αναβάθμιση" - "Πρώτα ο Μαθητής", όπως αναφέρεται, θα αφορά και το "Νέο Σχολείο" - "Τεχνολογικό Λύκειο" της πολύπαθης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Τ.Ε.Ε., σχεδιάζεται δε με "πρωταγωνιστή" και "κυρίαρχο" τον εκπαιδευτικό, σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο για την "Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση ...".

Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ επαναλειτούργησε και δραστηριοποιείται με σκοπό την καταγραφή των σχετικών τοπικών, σε επίπεδο νομού, ιδιαιτεροτήτων και την επίλυση των εδώ συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά και τη δημιουργία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.) σε επίπεδο επικράτειας, αυτού του μετώπου που όχι μόνο θα αποκρούσει την πολύπλευρη και πρωτόγνωρη επίθεση σε εργασιακό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, μισθολογικό και όλα τα άλλα δικαιώματα - κεκτημένα με αγώνες των εκπαιδευτικών, αλλά και θα στοχεύει στη διασφάλιση μιας Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης που έχει ανάγκη και χρειάζεται ο τόπος, αξίζει στον Έλληνα πολίτη και τιμά την Ελληνική κοινωνία.

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

                Ο Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής, κ. Σταματιάδης Σταμάτιος, στην αποκλειστική συνέντευξή του στην Γ.τ.Χ. μας είπε τα εξής:
-          Κύριε Σταματιάδη, τι είναι η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. και τι σκοπό έχει;
-          Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. του Νομού μας, η Ένωση Λειτουργών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, είναι Πρωτοβάθμιο Συνδικαλιστικό Όργανο και συμμετέχει στο Δευτεροβάθμιο, ανά την Επικράτεια, Συνδικαλιστικό Όργανο που είναι η Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.). Τακτικά μέλη της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. μπορούν να εγγραφούν, με αίτησή τους, όλοι οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όλων των ειδικοτήτων – κλάδων (δηλ. και των μαθημάτων γενικής παιδείας – εκπαίδευσης), που υπηρετούν στα σχολεία της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (δηλ. στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.), στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (Σ.Ε.Κ.) και τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.)) του Νομού μας, οι εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων που υπηρετούν στα Γυμνάσια, τις Λυκειακές Τάξεις και τα Γενικά Λύκεια, αλλά και οι αποσπασμένοι σε Υπηρεσίες Εκπαίδευσης (Διευθύνσεις, Γραφεία, κλπ) του Νομού μας. Σκοπός της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής είναι να συμβάλλει, στη λειτουργία της Τ.Ε.Ε. με βάση τις δημοκρατικές αρχές εκπαίδευσης και διοίκησης, στη διαφύλαξη του τεχνολογικού και επαγγελματικού χαρακτήρα της και στην επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της, στην αναδιάρθρωσή της και στη διαφύλαξη του ρόλου που καλείται να παίξει στην κοινωνία, αλλά και στην προάσπιση και προαγωγή των επαγγελματικών και οικονομικών των μελών της με την παράλληλη εξύψωση του πνευματικού, βιοτικού – κοινωνικού και πολιτιστικού επιπέδου τους.
-          Έχει ιστορία – παρελθόν η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. του Νομού μας;
-          Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής ιδρύθηκε, αναγνωρίστηκε και καταχωρήθηκε στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής το έτος 1983. Από το 1985 με την ενοποίηση των Ενώσεων αδρανοποιήθηκε και έπαυσε να λειτουργεί.
-          Τι συνετέλεσε στην αναγέννησή της;
-          Η επερχόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, πολιτικές θέσεις της οποίας εξέφρασε πρόσφατα η νέα Υπουργός Παιδείας, σε συνδυασμό με τη γενική αμφισβήτηση και αναθεώρηση καταστάσεων, αντιλήψεων και νοοτροπίας, μας έδωσε το κουράγιο τη δύναμη και καλλιέργησε την ελπίδα, αγωνιζόμενοι, να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε παλαιολιθικές και αναχρονιστικές απόψεις που απαγορεύουν, χρόνια τώρα, στην Τ.Ε.Ε. να διαδραματίσει το ρόλο που επιβάλλεται και της αρμόζει στο σύγχρονο γίγνεσθαι.
-          Τι ακριβώς εννοείτε; Ποιοί είναι οι γενικοί στόχοι;
-          Γενικά ξεκινώντας με αναδιάρθρωση της δομής σε κεντρικό επίπεδο με την ίδρυση και λειτουργία Διεύθυνσης Σπουδών Τ.Ε.Ε. στο Υπουργείο, Δ/νσεων σε επίπεδο Νομαρχίας – ΥπερΝομαρχίας αλλά και κατά τόπους Γραφείων Τ.Ε.Ε. Σε επίπεδο Σχολείου (Τεχνολογικό Λύκειο ή Επαγγελματικό Τεχνολογικό Λύκειο όπως θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε), σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα σπουδών αλλά και εργαστηριακό εξοπλισμό, επαναπροσδιορισμό των τομέων – ειδικοτήτων με κριτήριο την κάλυψη και ικανοποίηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών, άμεση και αμφίδρομη σχέση με την αγορά εργασίας με απευθείας διέξοδο σ’ αυτήν (χορήγηση πτυχίου) αλλά και απευθείας πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι.). Το σύγχρονο Τεχνικό Σχολείο καλείται να παίξει ένα πολύ σύνθετο εκπαιδευτικό και κοινωνικό – επαγγελματικό ρόλο. Πρέπει να αναβαθμισθεί, με την λειτουργία σ’ αυτό της τεχνολογικής κατεύθυνσης του Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) και να επιτρέπει με γρήγορες και απλές διαδικασίες την οριζόντια εκατέρωθεν μετακίνηση των μαθητών. Ένα σχολείο, το όραμα, όλων εμάς που υπηρετούμε χρόνια τώρα την Τ.Ε.Ε. και βιώνουμε τα υπαρξιακά της προβλήματα που κανείς, μέχρι τώρα, δεν ενδιαφέρθηκε να επιλύσει.
-          Πως σχολιάζετε τις πρόσφατες εξαγγελίες της κας Υπουργού;
-          Ήταν πολύ γενικόλογες. Δεν είναι σε λάθος, κατά την εκτίμησή μας, κατεύθυνση. Συμφωνούμε με την ενοποίηση των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.. Στις λεπτομέρειες αλλά και την εφαρμογή θα δούμε. Ας μην είμαστε αρνητικοί ούτε κατ’ ανάγκη και συνήθεια – παρόρμηση συνδικαλιστικά αντιδραστικοί. Στο Συνέδριο – Τακτική Γενική Συνέλευση της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο (περί τα τέλη του) θα διαμορφωθούν οριστικά οι απόψεις μας τις οποίες και θα καταθέσουμε στη συζήτηση που θα ακολουθήσει μετά την κατάθεση του σχεδίου Νόμου.
-          Πείτε μας λίγα λόγια για τις διεργασίες, δηλ την Τακτική Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες που θα επακολουθήσουν.
-          Την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του ΕΠΑ.Λ. - ΕΠΑ.Σ. – Σ.Ε.Κ. Ν. Μουδανιών Τακτική Γενική Συνέλευση παλαιών και νέων μελών της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής. Θα ξεκινήσουμε στις 11:30 π.μ. Θα ακολουθήσουν εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, την Εξελεγκτική Επιτροπή και αντιπροσώπων για το Συνέδριο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.. Θα έχουμε ένα – ενιαίο ψηφοδέλτιο γιατί πιστεύουμε στις προσωπικές αξίες και ικανότητες και αρνούμαστε να αποδεχτούμε είτε τις πολιτικές είτε τα άτομα που επιθυμούν, για τους όποιους δικούς τους λόγους, να επιβάλλουν οι παρατάξεις και τα κόμματα.
Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν ενεργά, γιατί μια πολυπληθής, δυνατή και με κύρος Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Χαλκιδικής μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για την καλύτερη - όραμα Τ.Ε.Ε. σε επίπεδο Νομού αλλά και ανά την επικράτεια.
-          Ευχαριστούμε για το χρόνο σας.
-          Κι εγώ σας ευχαριστώ για το χρόνο και για το χώρο και τη δυνατότητα που μου δώσατε να εκθέσω τις απόψεις μας.